Το ζύμωμα

ΕΡΓΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΤΗΣ Ι.Μ.Μ.ΜΕΤΕΩΡΟΥ

Η Θεία Ευχαριστία είναι Μυστήριο ενότητος. Αυτή η εικόνα παρουσιάζεται και στο πρόσφορο (άρτος) της Θείας Λειτουργίας, για το οποίο μια λειτουργική ευχή των πρώτων χριστιανικών χρόνων αναφέρει: «Όπως αυτό το πρόσφορο αποτελείται από διάφορους σπόρους σταριού, που ήταν διασκορπισμένοι σε διάφορα μέρη και μαζεύτηκαν, αλέστηκαν, ζυμώθηκαν και έγιναν ένα, κατά τον ίδιο τρόπο ας συγκεντρωθεί η Εκκλησία σου, που είναι διασκορπισμένη στα πέρατα της γης, στην επουράνια Βασιλεία Σου, Κύριε». (Διδαχή των δώδεκα Αποστόλων, 9,4).

Το πρόσφορο (άρτος), όπως και το νάμα (οίνος), που προσφέρονται για τη Θεία Ευχαριστία, αποτελούν τη συμπερίληψη και τη συμμετοχή όλη της κτίσεως στην ευχαριστιακή προσφορά της προς τον Θεό. Και ο Θεός Πατέρας, ως Δημιουργός τους, τα προσλαμβάνει, τα αγιάζει και μας τα αντιπροσφέρει, ως πηγή της όντως ζωής, ως Σώμα και Αίμα Χριστού, εις άφεσιν αμαρτιών και ζωήν την αιώνιον.

Για το πρόσφορο – που καθ’ όλα είναι κανονικός ένζυμος άρτος- οι χριστιανοί φροντίζουν να επιλέξουν το καλύτερο σιτάρι, το αποθηκεύουν σε ειδικό σκεύος που χρησιμοποιούν μόνο γι’ αυτόν τον σκοπό. «Πιάνοντας» το προζύμι με τον «βασιλικό του σταυρού» (από την ημέρα της Υψώσεως του τιμίου Σταυρού), οι χριστιανοί βιώνουν ένα απτό θαύμα της Ορθοδόξου Πίστεώς μας· με πολύ ευλάβεια, με ψυχική και σωματική προετοιμασία, με πολλή προσευχή, ζυμώνουν και ψήνουν τα πρόσφορα τα οποία προσφέρουν στο ναό για τη Θεία Λειτουργία.

Από αυτό το πρόσφορο θα βγει ο «αμνός», δηλαδή το κεντρικό κομμάτι του προσφόρου με τη σφραγίδα «ΙΣ-ΧΣ-ΝΙ-ΚΑ», που θα ευλογηθεί στη Θεία Λειτουργία τη στιγμή του καθαγιασμού των τιμίων δώρων και θα μεταβληθεί, με την κάθοδο του Αγίου Πνεύματος, σε Σώμα Χριστού. Για αυτό η παρασκευή του προσφόρου αποτελεί πολύ μεγάλη τιμή για τους πιστούς και τις οικογένειές τους και γίνεται αιτία και πηγή θείων ευλογιών στη ζωή τους.

{flike}

 

 


Δημιουργία ιστοτόπου ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ