Ο αρχοντάρης

_αρχονταρης.jpg

ΕΡΓΟ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΤΗΣ Ι.Μ.Μ.ΜΕΤΕΩΡΟΥ

 

Η διάσταση της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, και ειδικότερα του ορθοδόξου Μοναχισμού, είναι κατά βάθος κοινωνική. Η αληθινή κοινωνικότητα εκδηλώνεται με δύο τρόπους: με την αγάπη προς τον Θεό και με την αγάπη προς τον συνάνθρωπο μας, που δεν είναι απλή συναισθηματική κατάσταση αλλά χαρισματική, δώρο του Αγίου Πνεύματος, το οποίο δωρίζεται στον χριστιανό που αγωνίζεται να καθαρισθεί από τα πάθη του.

«Ανέπαυσες τον αδελφό σου, ανέπαυσες τον Θεό σου», τονίζουν οι άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας μας· και αδελφός μας είναι ο συνάνθρωπός μας, κάθε εικόνα Θεού που έχει ανάγκη τη συμπάθειά μας, τη βοήθειά μας, τον καλό μας λόγο, τη συμβουλή μας, την προσευχή μας,

Αυτή είναι η κοινωνική και φιλάνθρωπη προσφορά των ορθοδόξων μοναχών, δείγμα της οποίας είναι η αρετή της φιλοξενίας· η άσκηση της είναι η πιο γνήσια μορφή φιλαδελφείας  και εκδηλώνεται ποικιλοτρόπως: τρέφει πεινασμένους, ενδύει γυμνούς, ποτίζει διψασμένους, περιποιείται τους ξένους, περιθάλπει τους ασθενείς, παρηγορεί τους θλιβομένους, συμπάσχει με τους πάσχοντες, ξεκουράζει τους κουρασμένους, βαστάζει το βάρος των απελπισμένων. «Ο δεχόμενος υμάς, εμέ δέχεται» (Ματθ.10,14), λέγει ο Χριστός στο Ευαγγέλιό Του. Στο πρόσωπο του φιλοξενούμενου συναντάμε το πρόσωπο του Χριστού και με αυτή τη διάθεση τον δεχόμαστε στα μοναστήρια μας· τον καλωσορίζουμε ως εν Χριστώ αδελφό και φίλο μας, τον ακούμε, τον παρηγορούμε, τον διακονούμε αγόγγυστα, ειλικρινά και εγκάρδια.

Ο μοναχός, όπως και κάθε άνθρωπος που ανοίγει την καρδιά του στο φως του Κυρίου και Θεού μας Ιησού Χριστού, ξεχειλίζει από αληθινή χαρά και καλοσύνη. Πλατύνεται η καρδιά του και γίνεται ένα αρχονταρίκι απλόχωρο και μοσχοβολημένο· φιλοξενεί τον αδελφό, βλέποντας σε αυτόν την εικόνα του Θεού. Τον ποτίζει με το δροσερό νερό της αγάπης, της αναπαύσεως, της θυσίας, της προσφοράς. Κι από αυτή την ευλογημένη θύρα της φιλοξενίας αντικρίζει την Ουράνια Πύλη της Βασιλείας του Θεού. 

{flike}

 

 


Δημιουργία ιστοτόπου ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ