Το κελλί του μοναχού

ΕΡΓΟ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΤΗΣ Ι.Μ.Μ.ΜΕΤΕΩΡΟΥ

Ο προσωπικός πνευματικός αγώνας του μοναχού διεξάγεται κατ’ ιδίαν στο κελλί του διά της σιωπής, της νοεράς  προσευχής και της νήψεως. Το κελλί είναι ο τόπος όπου σμιλεύεται ο μοναχός. Είναι το γυμναστήριό του, η παλαίστρα του, γίνεται το πνευματικό στάδιο, όπου ακατάπαυστα και καθ’ όλη τη διάρκεια του μοναχικού βίου αναμετριέται με τον διάβολο και τον πειρασμό και με τον παλαιό εαυτό του· γίνεται το σιδηρουργείο του όπου σφυρηλατεί νυχθημερόν τη σωτηρία του στο αμόνι της υπομονής· γίνεται ο κήπος όπου καλλιεργεί τις μοναχικές αρετές· είναι η «Εκκλησία» του, όπου πραγματώνει την προσωπική επικοινωνία και κοινωνία του με τον Θεό Πατέρα· είναι ο Ουρανός του, όπου ελπίζει και προσδοκά και εργάζεται τη σωτηρία του. Είναι το κελλί της ελευθερίας του και της δόξης του!

Το κελλί του μοναχού εν σιωπή και σιγή σφύζει από ζωή και δονείται από αέναη κίνηση: η είσοδος και η έξοδος, ο ύπνος και η εγρήγορση, η ορθοστασία και η χαμαικοιτία, η προσευχή και η ευχή του γλυκυτάτου Ιησού, η προσκύνηση των εικόνων και ο ασπασμός των αγίων Λειψάνων, η μνημόνευση των ονομάτων, οι παρακλήσεις και οι Χαιρετισμοί της Παναγίας και των Αγίων,  η ευχαριστία και η δοξολογία, οι γονυκλισίες και οι μετάνοιες, τα άναμμα του καντηλιού και του θυμιατού, η μελέτη των Θείων Γραφών και των πατερικών κειμένων, η πράξη και η απραξία, η χαρά και η λύπη, ο ζήλος και η ακηδία, ο διαρκής πόλεμος με τους λογισμούς, ο αγώνας για την υπέρβαση της φιλαυτίας, ο καλός και ο κακός εαυτός μας, η πτώση και η έγερση από τις μικρότητες.

Στο κελλί του ο μοναχός θα δώσει τις αποφασιστικές μάχες του με τον προαιώνιο εχθρό του, τον λυσσαλέο και μισάνθρωπο διάβολο, με τη σάρκα του, με τον παλιό εαυτό του και το κοσμικό φρόνημα, εκεί θα συντρίψει το θέλημά του, την φιλαυτία του, την λογική του, τον ορθολογισμό του, την αλαζονεία του και αυτοδικαίωσή του, εκεί θα βρει τον Θεό του, τον εαυτό του και τον αδελφό του!...  

{flike}

 

 


Δημιουργία ιστοτόπου ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ