Ιερά Μονή Αγίου Μοδέστου

agioy_modestou.jpg

ΥΠΟΛΕΙΜΜΑ ΠΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΕΡΕΙΠΙΑ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΜΟΝΗΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΟΔΕΣΤΟΥ

 

Η Ιερά μονή του Αγίου Μοδέστου βρίσκεται σε τεράστιο βράχο, ανατολικά του Καστρακίου, βόρεια της Καλαμπάκας και βορειοδυτικά της Αγίας Τριάδος. Η επιφάνεια του βράχου έχει έκταση τριάντα πέντε στρέμματα και το ύψος του από την βάση του υπερβαίνει τα ενενήντα πέντε μέτρα. Ο βράχος αυτός προς το μέρος της αναβάσεως του ήταν δύσκολος και η άνοδος γινόταν με ανεμόσκαλα. Σήμερα σώζεται μέρος του παλαιού πύργου (στο νότιο και χαμηλότερο σημείο του βράχου) και διακρίνονται ίχνη παλαιού κτιρίου. Στο ανατολικό τμήμα της επιφανείας του βράχου υπάρχει ωσαύτως λαξευμένη στέρνα.

 

Παλαιότερη μνεία. Σε επίσημο γράμμα του δωδέκατου αιώνα, δηλαδή στο Πρακτικό απογραφής («Διάγνωσις») των ορίων, δικαίων και κτημάτων της επισκοπής Σταγών του έτους 1163, το οποίο βρίσκεται εν μέρει στο αρχείο της μονής του Βαρλαάμ (αρ.10) και εν μέρει στην Εθνική βιβλιοθήκη των Παρισίων γίνεται λόγος για την «γην του Αγίου Μοδέστου την κατεχόμενην παρά της αγιωτάτης επισκοπής». Το γράμμα αυτό συντάχθηκε κατ’ απαίτηση του τότε επισκόπου Σταγών και με εντολή του αυτοκράτορα Μανουήλ Α’ Κομνηνού (1143-1180).

Ιστορική εξέλιξη του μονυδρίου. Άλλη γραπτή μνεία για την μονή του Αγίου μοδέστου υπάρχει στο σιγίλλιο του οικουμενικού πατριάρχη Τιμόθεου Β’ του έτους 1614. Περίληψη αυτού του σιγιλλίου δημοσίευσε ο Πορφύριος Ουσπένσκυ. Σύμφωνα με αυτή, η μονή Ρουσάνου αναγκάστηκε για ένα μικρό διάστημα, λόγω λειψανδρίας, να υπαχθεί ως εξαρτηματική στην μονή Βαρλαάμ. Με το ως άνω σιγίλλιο καθορίζονται επίσης τα όρια και οι ιδιοκτησίες της μονής Ρουσάνου: «από της Σκήτεως, έως του Καλλιστράτου και του Ταξιάρχου, της ράχης Τζέρτζη, του Μοδίου (…) και έως της βρύσεως του Αγίου Νικολάου».

Στις αρχές του 17ου αιώνα η μονή του Αγίου Μοδέστου ανήκει ως κελλίο στο Μεγάλο Μετέωρο. Στο ‘Κατάστιχο δια την αποκοπήν των κελλιωτών’ η εν λόγω μονή αναφέρεται ένατη στην σειρά με τον τίτλο «το Μόδιον». Ο βράχος σήμερα από τους εντοπίους ονομάζεται ωσαύτως Μόδι.

Στην γνωστή χαλκογραφία του Παρθενίου του 1782 επί του βράχου απεικονίζεται η μονή του Αγίου Μοδέστου με αρκετά κτίσματα, ναό, και σκάλα.

Ο LeonHeuzey, στα 1858, αναφέρει τον Άγιο Μόδεστο (Μόδι) μεταξύ άλλων έωδεκα μετεωρίτικων μονυδρίων, περί των οποίων έλαβε γνώση από την εντόπια προφορική παράδοση.

Από το 1995, με την υπ’ αριθ. 19/5.2.1995 πράξη του μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων κ.Σεραφείμ, ανήκει ως μετόχι στην ιερά μονή Αγίου Στεφάνου. 

ΘΕΟΤΕΚΝΗΣ ΜΟΝΑΧΗΣ ΑΓ. ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΑΓΙΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

{flike}

 

 

 


Δημιουργία ιστοτόπου ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ