Ιερά μονή Ταξιαρχών

taxiarxon_1.jpg

Ο ΒΡΑΧΟΣ ΤΗΣ Ι.Μ.ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ

 

Βορειοδυτικά της Αγίας Τριάδος, βορειοανατολικά της μονής Ρουσάνου και πλησίον της Ψαρόπετρας, υπάρχει ο βράχος της πάλαι ποτέ ιεράς μονής Ταξιαρχών.

Επειδή ο βράχος στον προηγούμενο αιώνα δεν ήταν ακριβώς ταυτισμένος από τους συγγραφείς περί των Μετεώρων, μας ήταν πολυτιμότατη η πληροφορία του υπερογδοντάρχονου Καλαμπακιώτη Λαζάρου Λιάτου, παλαιού βοσκού στην περιοχή των Μετεώρων, ο οποίος υπέδειξε τον βράχο και τον αποκαλεί «του Ταξιάρχη». Έτσι έγινε η πρώτη προσπέλαση από μας. Λαξευτά σκαλοπάτια οδηγούν σε υπάρχον σπήλαιο, το οποίο φωτογραφίσαμε. Κατά τις πληροφορίες σύγχρονων μοναχών, που ανέβηκαν πάνω στον δυσπρόσιτο βράχο, υπάρχουν  χαράγματα των παλαιών κελλίων και δεξαμενή δύο περίπου κυβικών μέτρων. Στο αρχείο μας διαθέτουμε και φωτογραφία της επιφανείας του βράχου των Ταξιαρχών με την υπάρχουσα δεξαμενή. Η ιερά μονή των Ταξιαρχών, την οποία εντοπίζει ο Πορφύριος Ουσπένσκυ, είναι σαφώς διαφορετική από τον παλαιό λαξευτό ναό των Ταξιαρχών στον βράχο του Αγίου Πνεύματος.

Τοπογραφικός καθορισμός της μονής Ταξιαρχών. Γραπτή μνεία για την μονή των Ταξιαρχών υπάρχει στο σιγίλλιο του οικουμενικού πατριάρχη Τιμόθεου Β’ του έτους 1614. Περίληψη αυτού του σιγιλλίου δημοσίευσε ο Πορφύριος Ουσπένσκυ. Στο κείμενο αυτό ο οικ. Πατριάρχης περιγράφει επακριβώς και τα όρια και τις ιδιοκτησίες της μονής Ρουσάνου: «από της Σκήτεως, έως του Καλλιστράτου και του Ταξιάρχου, της ράχης Τζέρτζη, του Μοδίου… και έως της βρύσεως του Αγίου Νικολάου».

Γίνεται εμφανές ότι η μονή Ταξιαρχών εντοπίζεται πλησίον και βορειοανατολικά του Ρουσάνου. 

 


Η ΣΤΕΡΝΑ ΕΠΙ ΤΗΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΒΡΑΧΟΥ

 

Ο Πορφύριος Ουσπένσκυ, επίσης, αφηγείται ότι στις 17 Απριλίου Παρασκευή της Διακαινησίμου του 1859 ξεκίνησε με τους συνοδούς του από την μονη Αγίου Στεφάνου, όπου φιλοξενούνταν, να επισκεφθούν το Μεγάλο Μετέωρο. Τους συνόδευσε και ο γνωστός ηγούμενος του Αγίου Στεφάνου ονόματι Κωνστάντιος. Προχωρούσαν στην ανατολική πλευρά του βουνού Κούκλη. Καθώς πλησίασαν στον λόφο Τζέρτζη ο Πορφύριος σταμάτησε το άλογο του για να κοιτάξει την γύρω περιοχή. Από την μία πλευρά, δεξιά και βορειοανατολικά, εκτεινόταν η καταπράσινη πεδιάδα, από την άλλη πλευρά, αριστερά και δυτικά, υπήρχε κάποιο απότομο λαγκάδι. Στην αρχή έρρεε το στενό ποτάμι, σιγά-σιγά άνοιγε και κατευθυνόταν προς την πόλη των Σταγών. Σε ένα από τα βράχια ο ηγούμενος Κωνστάντιος έδειξε με τα χέρια του τα ίχνη του μοναστηριού Καλλιστράτου. Σε άλλο βράχο το μοναστήρι των Ταξιαρχών. Όμως ο Πορφύριος, γοητευμένος από την θέα, δε τα παρατήρησε ιδιαίτερα, παρά μόνο κοιτούσε τον απίθανο βράχο της Αγίας Τριάδος. Αυτό σημαίνει ότι στα 1859 σώζονταν ίχνη, δηλαδή ερείπια, από το μοναστήρι του Καλλιστράτου και από το μοναστήρι των Ταξιαρχών και μάλιστα ήταν και πλησιόχωρα.

Ο LeonHeuzey στα 1858 αναφέρει τους Αγίους Ταξιάρχες μεταξύ άλλων ένδεκα μετεωρίτικων μονυδρίων, περί των οποίων έλαβε γνώση από προφορικές παραδόσεις.

Κατά τον Ουσπένσκυ στην Ψαρόπετρα συγκεντρώνονταν παλαιά ασκητές και μοναχοί, για να πωλούν και να αγοράζουν αγαθά τα οποία παρήγαγαν οι ίδιοι. Σήμερα στην Ψαρόπετρα σταματούν οι επισκέπτες για λήψη φωτογραφιών λόγω, της  πανοραμικής θέας.  

ΘΕΟΤΕΚΝΗΣ ΜΟΝΑΧΗΣ ΑΓ. ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΑΓΙΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

{flike}

 

 

 

 


Δημιουργία ιστοτόπου ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ