Κελλί Αγίου Αποστόλου Παύλου Αγίων Μετεώρων

Image00130.jpg

 

Τοπογραφικός καθορισμός. Ο Άγιος Παύλος είναι άγνωστο που ακριβώς βρισκόταν. Δεν σώζονται ερείπια. Ο Πορφύριος Ουσπένσκυ την αναφέρει πλησίον της ιεράς μονής Ρουσάνου. Ο εν λόγω περιηγητής μας δίνει την περίληψη ενός γράμματος μη σωζομένου σήμερα, το οποίο αναφέρεται ως «Διαθήκη των στυλιτών του κελλίου του Ρουσάνου» και χρονολογείται μεταξύ των ετών 1543/44.

Σύμφωνα με αυτό, οι Ρουσανίτες πατέρες έχουν αναστηλώσει και βελτιώσει το μοναστήρι τους και παρακαλούν το ηγούμενο του Μεγάλου Μετεώρου να το θέσει υπό την προστασία και επίβλεψή του, για να μην περιέλθει σε ανυπαρξία μετά τον θάνατό τους, όπως συνέβη με άλλα γειτονικά μοναστήρια, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, συνέβη αυτό με το «γειτονικό κελλί του Αγίου Αποστόλου Παύλου», στο οποίο διέμεινε τότε μόνος ένας ανήμπορος ιερέας. Η πληροφορία αυτή αποτελεί την αρχαιότερη γραπτή μαρτυρία για το ως άνω μονύδριο και την τοπογραφική προσέγγισή του, ότι δηλαδή γειτνίαζε με την ιερά μονή Ρουσάνου.

Στις αρχές του 17ου αιώνα το μονύδριο του Αγίου Πνεύματος ανήκει ως κελλίο στο Μεγάλο Μετέωρο. Στο γνωστό «Κατάστιχο δια την αποκοπήν των κελλιωτών» το μικρό αυτό μονύδριο αναφέρεται έβδομο στην σειρά με τον τίτλο ο «Άγιος Παύλος». Είναι διαφορετικό από την μονή των «Αγίων Αποστόλων» (Πέτρου και Παύλου) που δηλώνεται στο ίδιο Κατάστιχο ως του «Καλλίστρου, δηλαδή του Καλλίστου.

Άλλη γραπτή πληροφορία για το μονύδριο έχουμε από τον ιερομόναχο Γαβριήλ Αγιαμονίτη, στο παράφυλλο της πινακίδας του κωδ. υπ΄αριθ.113, όπου σημειώνεται ότι ήταν και «εκκλησίαρχος» του Αγίου Παύλου. «Το παρόν υπάρχει Γαβριήλ ιερομονάχου και της ιεράς μονής του Αγίου Παύλου εκκλησίαρχος [=εκκλησιάρχου]… 1760 Απριλίου κζ’ εγράφη εις Μυτιλήνη εις χωρίον Υπιός». «† έδισα το παρόν 1758… ευτελής Γαβριήλ ιερομόναχος». Η σημείωση μας βεβαιώνει ότι το μοναστήρι του Αγίου Παύλου υφίστατο στα μέσα του 18ου αιώνα. 

ΘΕΟΤΕΚΝΗΣ ΜΟΝΑΧΗΣ ΑΓ. ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΑΓΙΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

{flike}

 

 


Δημιουργία ιστοτόπου ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ