gerontas

 

Μέρες μνήμης και εθνικής υπερηφάνειας πλησιάζουν για άλλη μια χρονιά. Η υπερηφάνεια φυσικά είναι άσχημο πράγμα, πόσο μάλλον όταν ο τρόπος ζωής σου, δε μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων για τις οποίες υπερηφανεύεσαι.

Μερικές από τις εκφράσεις τις οποίες θα ακούσουμε και φέτος  σε εκδηλώσεις, πανηγυρικούς λόγους, θεατρικά κλπ,  θα είναι περί ανδρείας, ελληνοψυχίας, λεβεντιάς, παλλικαριάς και ηρωίδων γυναικών.

Είναι όμως αρκετά αυτά τα χαρακτηριστικά ώστε να ασφαλίσουν ένα έθνος από τις επιδρομές και τις ορέξεις του εχθρού;

Ο αξεπέραστος  π. Αθανάσιος Μητυλιναίος πριν από κάποια χρόνια, σε μία ομιλία του, ξεφεύγει από τα τετριμμένα των ημερών και βάζει τα πράγματα στη σωστή τους βάση.

Ευχής έργον, η παρακάτω -  μικρή -  απομαγνητοφωνημένη ομιλία, να τυπωθεί και να διαβαστεί  από άμβωνος -  και όχι μόνο – ώστε να προβληματιστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι ‘’ Έστω και την ενδεκάτη’’

Οκτώβριος του 2000

…………όλοι οι Έλληνες αγαπητοί μου, τίνι διαγωγή έχουμε δείξει;

Διαγωγή ευγνωμωσύνης και διορθώσεως ή λησμοσύνης και επιστροφής εις την αμαρτία και εις την αποστασία; Αυτό είναι το ζητούμενο.

Ίσως, θεωρούμε αυτονόητο  να είναι τα εδάφη μας και οι πόλεις μας ελληνικές.  ΠΟΙΟΣ ΣΑΣ ΤΟ ΕΙΠΕ ΑΥΤΟ;;; …….ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ;;;

 

Όταν ήμουν μικρός το θεωρούσα αυτονόητο αυτό. ………..π.χ……..η Θεσσαλονίκη , πως μπορούν να μας την πάρουν; …………είναι ελληνική! Και όμως! Είναι μια αυταπάτη αγαπητοί μου. Τρανός δάσκαλος σε αυτήν την υπόθεση είναι η ίδια η ιστορία.  Λέμε, από χιλιάδες χρόνια είχαμε τα παράλια της Μικράς Ασίας. Η Σμύρνη, ελληνικότατο όνομα, Αλικαρνασσός, Έφεσος κλπ…..ελληνικές πόλεις!   Σας  ρωτώ. Είναι σήμερα ελληνικές;;;

 

Η Μακεδονία μας, μην το ξεχνάτε,…..απειλείται!!!  Από τους γείτονές μας γύρω γύρω, απειλείται!  ΤΙ ΘΡΑΣΟΣ ΑΛΗΘΕΙΑ!!!  Ξέρετε τι είπαν οι Τούρκοι;

Ότι μας ανήκει λένε το Άγιον Όρος!  Από πού και ως που κύριοι σας ανήκει το Άγιον όρος;;;

 

Το θράσος εκείνων που είναι έτοιμοι να αρπάξουν, βέβαια είναι προδικασμένο.

 

Ολόκληρη η πατρίδα μας και όλα τα εδάφη της χώρας μας, απειλούνται από συρρίκνωση! Πρότυπο δε, είναι ο Ισραήλ.  Πόσες φορές συρρικνώθηκε;

Τη μεγαλύτερη έκτασή του την είχε επί Δαυίδ και Σολομώντος. Έκτοτε, τα έχασε όλα!

Έχανε, κέρδιζε, έχανε, κέρδιζε……………

 

Εμείς ακολουθούμε σαν υπόδειγμα τον Ισραήλ. Τον παλαιό Ισραήλ.

 

Οι αμαρτίες μας μην αναγκάσουν λοιπόν να διώξουμε όπως σας είπα,αυτήν την παράδοση. Τους Πολιούχους μας!

Τον Άγιο Δημήτριο από τη Θεσσαλονίκη τον Άγιο Αχίλλειο από τη Λάρισα κλπ.

 

Σας βεβαιώνω ότι αγαπώ πάρα πολύ τη Θεσσαλονίκη. Το έχω πει πολλές φορές…….θα οδυρόμουν - ὅ μή γένοιτο – αν ποτέ χάναμε τη Θεσσαλονίκη μας! Την ωραία μας Θεσσαλονίκη. Ελληνικοτάτη πόλις. Το όνομα Θεσσαλονίκη ξέρετε από τον Μέγα Αλέξανδρο…..πέρασε και η ώρα δυστυχώς……….

Έτσι, να μην επιμηκύνουμε την αποστασία μας και μένουμε μακριά από τον Θεό.

Ας είμαστε λίγοι που ευσεβούμε. Όπως και στην εποχή του Αβραάμ που εζήτησε να μην καταστραφούν τα Σόδομα και τα Γόμορα, χάριν του ανιψιού του, του Λωτ!

Ξεκίνησε από πενήντα ανθρώπους και στο τέλος λέει, Κύριε αν είναι δέκα οι ευσεβείς θα καταστρέψεις τις πόλεις αυτές;

Όχι λεει ο Κύριος. Ξέρετε;;;  ήτανε μόνο τέσσερις άνθρωποι! Ο Λωτ, η γυναίκα του( και αυτή τελικά δε σώθηκε) και οι δύο του θυγατέρες!

Λοιπόν, για να έχουμε την ευλογία του Θεού, για να έχουμε και την ακεραιότητα  της πατρίδας μας, να έχουμε αυτό το πολυπόθητο δώρο του Θεού που λέγεται Ελευθερία……..ας ευσεβούμε!!!

 

Ο Άγιος Δημήτριος που εορτάζει αυτές τις μέρες, ας σταθεί για εμάς ένα τρανό υπόδειγμα.

Αμήν.

πατρὸς Ἀθανασίου Μυτιληναίου


Δημιουργία ιστοτόπου ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ