'Ορκος της Φιλικής Εταιρείας

«Τέλος πάντων, ορκίζομαι εις Σε, ω Ιερά πλην τρισαθλία Πατρίς! Ορκίζομαι εις τας πολυχρονίους βασάνους Σου, ορκίζομαι εις τα πικρά δάκρυα, τα οποία τόσους αιώνας έχυσαν και χύνουν τα ταλαίπωρα τέκνα Σου, εις τα ίδια μου τα δάκρυα, χυνόμενα κατά ταύτην την στιγμήν και εις την μέλλουσαν ελευθερίαν των ομογενών μου, ότι αφιερώνομαι όλως εις Σε. Εις το εξής Συ θέλεις είσαι η αιτία και ο σκοπός των διαλογισμών μου. Το όνομά Σου ο οδηγός των πράξεών μου και η ευτυχία Σου η ανταμοιβή των κόπων μου. Η Θεία δικαιοσύνη ας εξαντλήσει επάνω εις την κεφαλήν μου όλους τους κεραυνούς της, το όνομά μου να είναι εις αποστροφήν, και το υποκείμενόν μου το αντικείμενο της κατάρας και του αναθέματος των ομογενών μου, αν ίσως λησμονήσω εις μίαν στιγμήν τας δυστυχίας των και δεν εκπληρώσω το χρέος μου. Τέλος, ο θάνατός μου ας είναι η άφευκτος τιμωρία του αμαρτήματός μου, δια μη μολύνω την αγνότητα της εταιρείας με την συμμετοχήν μου.»

Η Σημαία της Επανάστασης

Η επανάσταση του 1821 αποτελεί αναμφίβολα το σπουδαιότερο γεγονός της ιστορίας του Ελληνικού Γενους. Μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς οι 'Ελληνες κατάφεραν να σηκώσουν το κεφάλι και να βρουν τη δύναμη, και το κουράγιο να επαναστατήσουν προκειμένου να διεκδικήσουν την ελευθερία τους. Στον αγώνα αυτό οδηγοί και συμπαραστάτες τους άνθρωποι φωτισμένοι, εραστές της ελευθερίας και της Δημοκρατίας που δεν δίστασαν να θυσιάσουν τη ζωή τους για να κάνουν πράξη το όραμα τους. Να δουν μία Ελλάδα ελεύθερη.

ΚΟΡΑΗΣ ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ

Ο Αδαμάντιος Κοραής υπήρξε μια από τις πιο λαμπρές μορφές του ελληνικού έθνους. Πρωτεργάτης του ελληνικού διαφωτισμού αγωνίστηκε με πάθος για την αφύπνιση του σκλαβωμένου ελληνισμού.

ΒΕΛΕΣΤΙΝΛΗΣ ΡΗΓΑΣ

Ο Ρήγας Βελεστινλής υπήρξε πρωτεργάτης και κορυφαίος εκπρόσωπος του Νεοελληνικού Διαφωτισμού . 'Ενας πραγματικός εθνομάρτυρας που δεν δίστασε να θυσιάσει τη ζωή του στον αγώνα του για ελευθερία και δικαιοσύνη. Οραματίστηκε μια Ελλάδα ελεύθερη και αγωνίστηκε με πάθος για την αφύπνιση του σκλαβωμένου ελληνικού λαού. Στο πρόσωπο του συμπυκνώθηκαν όλοι οι πόθοι των ελλήνων για ελευθερία.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ

«'Οταν αποφασίσαμε να κάμομε την Επανάσταση, δεν συλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα, ούτε πως δεν έχομε άρματα, ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις, ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «που πάτε εδώ να πολεμήσετε με «σιταροκάραβα βατσέλα»,αλλά ως μια βροχή, έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας...

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ

«Η πατρίδα του κάθε ανθρώπου και η θρησκεία είναι το παν και πρέπει να θυσιάζη και πατριωτισμόν και να ζη αυτός και οι συγγενείς του ως τίμιοι άνθρωποι εις την κοινωνία. Και τότε λέγονται έθνη, όταν είναι στολισμένα με πατριωτικά αιστήματα, το αναντίον λέγονται παλιόψαθες των εθνών και βάρος της γης"

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ

"Κλείσε μέσα στην ψυχή σου την Ελλάδα και θα αισθανθής μέσα σου να λαχταρίζη κάθε είδος μεγαλείου."
Διονύσιος Σολωμός
Ο Διονύσιος Σολωμός υπήρξε εκτός από κορυφαίος 'Eλληνας ποιητής και ένας σπουδαίος πατριώτης. Ο αγώνας του 1821 τον συγκλόνισε. Τα οράματα του αγωνιζόμενου γένους προσπάθησε να τα εκφράσει μέσα από την ποίηση του.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Ο Ιωάννης Καποδίστριας υπήρξε ο πρώτος κυβερνήτης του νεοελληνικού κράτους. Σπουδαίος πολιτικός και έξοχος διπλωμάτης έδωσε τη δικιά του μάχη για την ελευθερία της Ελλάδας και πάλεψε για την ανασυγκρότηση του νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους.


Δημιουργία ιστοτόπου ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ