29 Μαΐου 1453 "Εάλω η Πόλις"

Η 29η Μαΐου θεωρείται, βάσει των ιστορικών στοιχείων, ως η ημερομηνία Άλωσης της Κωνσταντινούπολης από τούς οθωμανούς. Πρόκειται για ένα μεγάλο γεγονός, καθοριστικό για την ιστορία της ανθρωπότητας. Ήταν η αρχή για την επικράτηση της οθωμανικής αυτοκρατορίας επί ενός πολιτισμού σαφως ανώτερού της, καθώς και αρχή για να επιβληθούν οι οθωμανοί επί των λαών της νοτιοανατολικής Μεσογείου και η περιοχή να ζήσει μια περίοδο τεσσάρων - πέντε αιώνων οπισθοδρόμησης. Ήταν το τέλος και η αρχή της επώδυνης τουρκοκρατίας.
Το 1453, οπότε και έγινε η 'Αλωση, αυτοκράτορας του Βυζαντίου ήταν ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος. Ο τελευταίος βυζαντινός αυτοκράτορας. Είναι εκείνος που ο λαός μας αποκαλεί ως τό "μαρμαρωμένο βασιληά", ο οποίος, σύμφωνα μέ τό θρύλο θά ζωντανέψει όταν η Κωνσταντινούπολη, η Βασιλεύουσα, "πάλι μέ χρόνους μέ καιρούς πάλι δικιά μας θά' ναι".
Μέ αφορμή την ιστορική επέτειο δημοσιεύουμε σήμερα ένα κείμενο του μεγάλου μικρασιάτη συγγραφέα καί αγιογράφου Φώτη Κόντογλου. Είναι τό "Θρηνητικόν Συναξάρι Κωνσταντίνου του Παλαιολόγου" γραμμένο μέ τό χέρι του συγγραφέα σέ βυζαντινή γραφή. Πηγή του κειμένου είναι τό περιοδικό "Κιβωτός" που εξέδιδε ο ίδιος ο Κόντογλου. Επίσης του ίδιου είναι καί οι "ζουγραφιές" που συνοδεύουν τό κείμενο.

 


Δημιουργία ιστοτόπου ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ