theos cyprus 660Η δύναμη της πίστεως

Καθημερινό δράμα ζούσε ο δύστυχος πατέρας. Ένα πονηρό πνεύμα είχε κυριεύσει το παιδί του, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει ακόμη και να πεθάνει. Τί μπορούσε να κάνει; Επειδή απουσίαζε ο Κύριος, ζήτησε από τους μαθητές του να θεραπεύσουν το παιδί, εκείνοι όμως δεν μπόρεσαν. Όταν λοιπόν εμφανίστηκε ο Κύριος, στράφηκε προς Αυτόν με πόνο:

-Κύριε, σου έφερα τον υιό μου… αν μπορείς να κάνεις κάτι, λυπήσου μας, και βοήθησέ μας.

Και ο Κύριος του απάντησε:

-      Αν εσύ μπορείς να πιστεύσεις, όλα είναι δυνατά σ΄εκείνον που πιστεύει.

Έτσι ο πατέρας, με βαθιά συναίσθηση της αδυναμίας του και θερμότερη πίστη, άρχισε να παρακαλάει τον Κύριο να τον βοηθήσει και να κάνει το θαύμα. Και το θαύμα έγινε. Η πίστη νίκησε.

Το παιδί θεραπεύθηκε, και επαληθεύθηκε αμέσως ο εντυπωσιακός και παντοδύναμος λόγος του Κυρίου που έβγαλε τον πατέρα από το τραγικό αδιέξοδο: «Ει δύνασαι πιστεύσαι, πάντα δυνατά τω πιστεύοντι». Ένας λόγος που μας δίνει την αφορμή να αναλογιστούμε τι μπορεί να κατορθώσει η ακατανίκητη δύναμη της πίστεως.

«Πάντα δυνατά»! όλα είναι δυνατά σ΄εκείνον που πιστεύει! Δεν είναι σχήμα λόγου, ούτε έκφραση υπερβολής. Είναι λόγος του Κυρίου αυθεντικός και αξιόπιστος και επαληθεύτηκε άπειρες φορές σε γεγονότα που γνωρίζουμε είτε από την Αγία Γραφή, είτε από την ιστορία της Εκκλησίας μας είτε από προσωπική πείρα. Αναρίθμητα είναι τα περιστατικά που αποδεικνύουν ότι είναι «μεγάλα τα της πίστεως κατορθώματα».

Η πίστη στον παντοδύναμο Θεό επιτελεί θαύματα πέρα από κάθε ανθρώπινη λογική: Λύνει δύσκολα προβλήματα, θεραπεύει ανίατες ασθένειες, ανασταίνει ακόμη και νεκρούς! Πόσοι γονείς όπως ο πατέρας του Ευαγγελίου κατέφυγαν στον Κύριο και βρήκαν λύση στο δράμα των παιδιών τους….! Η Χαναναία για την κόρη της, ο αξιωματούχος της βασιλικής αυλής για τον υιό του, ο αρχισυνάγωγος Ιάειρος για την ετοιμοθάνατη κόρη του… Πόσοι ασθενείς, λεπροί, τυφλοί, κουφοί και άλαλοι βρήκαν τη θεραπεία τους, αφού προσευχήθηκαν με πίστη στον Κύριο!

Όμως η πίστη στον Κύριο Ιησού ενεργεί θαύματα όχι μόνο στο σώμα αλλά και στην ψυχή του ανθρώπου: Ελευθερώνει τον άνθρωπο από τα πάθη και την κυριαρχία του διαβόλου, τον οδηγεί στη μετάνοια. Πόσοι γονείς προσεύχονται με πίστη για να επιστρέψουν τα παιδιά τους στο δρόμο του Θεού, και πόσα τέτοια θαύματα μετανοίας και επιστροφής πραγματοποιούνται με τη χάρη του Θεού! Ποιος μπορεί να ξεχάσει τις γεμάτες πίστη προσευχές της Αγίας Μόνικας για τον άσωτο υιό της; 17 χρόνια έκλαιγε και προσευχόταν και τελικά αξιώθηκε να δει το μεγάλο θαύμα. Ο παραστρατημένος υιό της μετανόησε κι έγινε ο μεγάλος ποιμένας και διδάσκαλος της Εκκλησίας, ο Άγιος Αυγουστίνος!

Η δύναμη της πίστεως λάμπει ακόμη μέσα από το πυρωμένο καμίνι των πειρασμών και των θλίψεων, της δοκιμασίας και του πόνου. Και τότε το θαύμα της πίστεως μοιάζει με αυτό που έζησαν οι άγιοι Τρείς Παίδες: Όπως  εκείνοι δροσίζονταν μέσα στο καμίνι και στις φλόγες και δοξολογούσαν τον άγιο Θεό, έτσι και κάθε άνθρωπος  με τη δύναμη της πίστεως μπορεί και αντιμετωπίζει με γενναιότητα κάθε δοκιμασία. Ας το υπογραμμίσουμε αυτό: Όσο εντυπωσιακό κι αν είναι να βλέπεις έναν παράλυτο να σηκώνεται και να περπατά, δεν είναι λιγότερο θαυμαστό να αντικρίζεις έναν άνθρωπο καθηλωμένο επί σειρά ετών στο αναπηρικό καροτσάκι όχι μόνο να υπομένει με πίστη τη δοκιμασία της ασθενείας του, αλλά και να δοξάζει τον Θεό γι΄ αυτό!

Τέλος η πίστη είναι αυτή που στεφανώνει τους μάρτυρες, τους οσίους και τους ασκητές με το στεφάνι της νίκης στην υπέρ Χριστού άθληση και άσκηση, στο μαρτύριο και στην οσιακή ζωής τους. Είναι η ίδια πίστη που ενισχύει κάθε χριστιανό στον πνευματικό του αγώνα. Διότι ποιος θα αναλάμβανε να βαδίσει το δύσβατο μονοπάτι της αρετής χωρίς την πίστη στην αιώνια ζωή, στην επαγγελία της ουρανίου Βασιλείας; Ποιος θα ακολουθούσε τη στενή και τεθλιμμένη οδό του Κυρίου, αν δεν πίστευε ακράδαντα ότι η οδός αυτή θα τον οδηγήσει με ασφάλεια κοντά στον αγαπημένο Νυμφίο της ψυχής του; Με τη δύναμη της πίστεως αγωνιζόμαστε εν Χριστώ και ελπίζουμε στο θαύμα: στο να γίνει δηλαδή το θέλημα του Θεού και στη δική μας ζωή.

Ζούμε σε μια εποχή που την χαρακτηρίζει η ολιγοπιστία ή ακόμη και η παντελής έλλειψη της  πίστεως. Ο σύγχρονος άνθρωπος νομίζει ότι όλα μπορεί να τα κατορθώσει με τη λογική και τις δυνάμεις του. Έρχεται όμως η ώρα και βρίσκεται αντιμέτωπος με ανυπέρβλητες δυσκολίες και αξεπέραστα προβλήματα. Τότε τα χάνει . Και τότε ο Κύριος Ιησούς στέκεται και διακριτικά ερωτά: «Δύνασαι πιστευσαι;». Εσύ μπορείς να πιστεύσεις; Αν πεις το ναι, τότε μη φοβάσαι! Όλα είναι δυνατά! Όλα τα εμπόδια μπορούν να ξεπεραστούν! Και το κυριότερο, η δυνατή σου πίστη θα γεμίσει την ψυχή σου με ανείπωτη χαρά και ειρήνη, με την ασφάλεια που παρέχει η σταθερή πεποίθηση ότι η ζωή σου δεν είναι μετέωρη. Βρίσκεται στα χέρια του Θεού!


Δημιουργία ιστοτόπου ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ