Μελομακάρονα με πλούσιο άρωμα

Μελομακάρονα με πλούσιο άρωμα

Τι χρειαζόμαστε:

    400 ml ελαιόλαδο
    1 νεροπότηρο ζάχαρη (300 γρ.)
    1 νεροπότηρο σιμιγδάλι ψιλό (250 γρ.)
    1 κουταλιά σούπας (κοφτή) κανελλογαρίφαλα (σε σκόνη)
    1 κουταλιά γλυκού (κοφτή) σόδα
  1 νεροπότηρο (310 ml) αποτελούμενο από το χυμό: 3 μανταρινιών, 1 μέτριου λεμονιού και το υπόλοιπο πορτοκαλιών


    Το ξύσμα από 1 πορτοκάλι, 1 μέτριο λεμόνι και 1 μανταρίνι
    1 κρασοπότηρο κονιάκ (90 ml)
    1 φακελάκι baking powder
    Aλεύρι (μπλε για όλες τις χρήσεις) όσο πάρει (παίρνει λιγότερο από 1 κιλό)
    Τριμμένο καρύδι για το στόλισμα

Σιρόπι

    2 νεροπότηρα ζάχαρη (600 γρ.)
    3 νεροπότηρα νερό (930 ml)
    1 νεροπότηρο μέλι (450 γρ.)

Πώς το κάνουμε:
Βήμα 1
1) Σε μια μεγάλη λεκάνη, χτυπάμε – μ΄ ένα σύρμα – το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη για περίπου 10 λεπτά.
Βήμα 2
2) Εν συνεχεία, προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε για άλλα 5 λεπτά.

Βήμα 3
3) Στη συνέχεια, βάζουμε τα κανελλογαρίφαλα.
Βήμα 4
4) Παίρνουμε το χυμό από τα: μανταρίνι, λεμόνι, πορτοκάλι, διαλύουμε μέσα τη σόδα (προσοχή: πάνω από τη λεκάνη, γιατί θ΄ αφρίσει) και ρίχνουμε το χυμό στο μίγμα.
Βήμα 5
5) Προσθέτουμε και το ξύσμα από τα: πορτοκάλι, λεμόνι και μανταρίνι

Βήμα 6
6) Ρίχνουμε και το κονιάκ και ανακατεύουμε, με το σύρμα, για λίγο (3 με 4 λεπτά, περίπου), να ενωθούν τ΄ αρώματα.
Βήμα 7
7) Τέλος, και αφού προσθέσουμε το baking στο αλεύρι, το ρίχνουμε σιγά – σιγά, στο μίγμα, έως ότου πετύχουμε μια ζύμη μαλακή - απαλή που να στέκεται” (μα να μην είναι πολύ σφιχτή).
Βήμα 8
8) Σ΄ αυτό το σημείο προθερμαίνουμε το φούρνο (ανοίγουμε τον αέρα).
Βήμα 9
9) Σ΄ ένα ταψί μεγάλο, βάζουμε λαδόκολλα και πλάθουμε τα μελομακάρονα, σε μακρόστενα ή στρογγυλά μέτρια κομμάτια. Τα τοποθετούμε σ΄ απόσταση το ένα από το άλλο.

Βήμα 10
10) Μ΄ ένα μαχαιράκι, κάνουμε το κλασικό σχέδιο με τα τετραγωνάκια, τραβώντας λοξές οριζόντιες και κάθετες γραμμές (προσοχή: το μαχαίρι να χαράζει πάνω – πάνω και όχι βαθιά).
Βήμα 11
11) Τοποθετούμε το ταψί στη μεσαία σχάρα του φούρνου και ψήνουμε στον αέρα για 40 με 45 λεπτά, στους 150 βαθμούς. Περιμένουμε μέχρι να πάρουν αυτό το ωραίο και σκούρο (μα όχι πολύ) καφέ χρώμα.
Βήμα 12
12)

Τώρα, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε όλα τα υλικά (με τη σειρά που τα έχω, παραπάνω) σε μια μεγάλη και πλατιά κατσαρόλα και αφήνουμε το σιρόπι να βράσει (το βράσιμο ξεκινά από την ώρα που κοχλάζει το υγρό) για 5 με 6 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας κατά διαστήματα και ξαφρίζοντας. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει λίγο, να γίνει δηλαδή χλιαρό.
Βήμα 13
13) Ταυτόχρονα με το σιρόπι, ή λίγο μετά, ετοιμάζουμε και τα μελομακάρονα για το δεύτερο ταψί, που θα βάλουμε στο φούρνο.
Βήμα 14
14) Βγάζουμε το πρώτο ταψί από το φούρνο (βάζουμε το δεύτερο που έχουμε ετοιμάσει προηγουμένως - ίσως και να χρειαστούμε λιγότερη ώρα, μιας και ο φούρνος είναι ήδη ζεστός, καλό θα ήταν δε να ψήσουμε στους 140 βαθμούς, για 40 λεπτά, περίπου, ελέγχοντας) και τ΄ αφήνουμε κι αυτό να κρυώσει λίγο. Χλιαρά και τα δυο, λοιπόν (και τα μελομακάρονα και το σιρόπι). Αδειάζουμε το σιρόπι σ΄ ένα άλλο μεγάλο και βαθύ ταψί.
Βήμα 15
15) και βάζουμε τα μελομακάρονα μέσα να τραβήξουν. T΄ αφήνουμε 1 με 2 λεπτά από τη μια μεριά, και λίγο απ΄ την άλλη. Μπορούμε και μ΄ ένα κουτάλι να τα περιχύνουμε, λίγο - λίγο. Δοκιμάζουμε, αν θέλουμε, το πώς κόβονται και βλέπουμε πόσο έχουν μαλακώσει. Αν μας αρέσουν και με άλλο σιρόπι τ΄ αφήνουμε ή τα περιχύνουμε γι΄ άλλο λίγο. Μα μην ξεγελαστούμε. Σαν βγουν από το σιρόπι, θα συνεχίζουν “να ρουφάνε” για λίγο ακόμα.
Βήμα 16
16) Εν συνεχεία, βγάζουμε και το δεύτερο ταψί, από το φούρνο. Βάζουμε τα ζεστά μελομακάρονα (αυτά που μόλις βγάλαμε) στο εν μεταξύ κρύο σιρόπι (τώρα πια θα είναι κρύο). Στο σημείο αυτό θ΄ ακούσουμε έναν ήχο σαν σφύριγμα. Είναι τα ζεστά μελομακάρονα που τραβούν το κρύο σιρόπι.
Βήμα 17
17) Αφήνουμε λίγο από τη μία μεριά και λίγο από την άλλη (ίδιοι χρόνοι, περίπου, με παραπάνω) και περιχύνουμε με το κουτάλι υποχρεωτικά αυτή τη φορά, γιατί το σιρόπι θα έχει μειωθεί από τα μελομακάρονα του πρώτου ταψιού.
Βήμα 18
18) Επαναλαμβάνουμε, αν χρειασθεί, την ίδια ακριβώς διαδικασία και στο τρίτο ταψί. Ίδιοι χρόνοι ψησίματος, και το σιρόπιασμα θα γίνει με ζεστά τα μελομακάρονα και κρύο το σιρόπι.
Βήμα 19
19) Στο τέλος, ή ανά ταψί, πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι, αν θέλουμε.
Βήμα 20
20) Η παραπάνω δόση, είναι για περίπου 3 ταψιά (εφόσον βάλουμε τα μελομακάρονα όπως περιγράφω, δηλαδή σε απόσταση το ένα από το άλλο).
Βήμα 21
21) Όσο τα μελομακάρονα θα είναι στην αναμονή προς το φούρνο για να ψηθούν και ενώ τα έχετε βάλει σε απόσταση και τα έχετε κάνει όπως επιθυμείτε (μακρόστενα ή στρογγυλά) θα δείτε να βγάζουν λίγο λάδι στη λαδόκολλα και να πλαταίνουν λίγο, χάνοντας ελάχιστα το αρχικό σχήμα που τους δώσατε. Τι κάνουμε; Το λάδι το σκουπίζουμε γύρω – γύρω προσεκτικά με λίγο χαρτί και δίνουμε στα μελομακάρονα, με απαλές κινήσεις, το αρχικό τους σχήμα πιέζοντας ελαφρά.

Λίγα μυστικά ακόμα

Αν φτιάξετε τη συνταγή χρησιμοποιώντας το νεροπότηρο ως μέτρο (και όχι τη ζυγαριά σας), φροντίστε να είναι το ίδιο μέγεθος νεροπότηρου για όλες τις μετρήσεις, ένα νεροπότηρο από αυτά που χωράνε 310ml νερού.

Είναι πάρα πολύ νόστιμα, σαν έτοιμα. Σ΄ αυτό βοηθά τ΄ άρωμα των πορτοκαλιών, του λεμονιού και των μανταρινιών, μα και το σιμιγδάλι, το οποίο έρχεται να προσθέσει αυτούς τους γλυκούς κόκκους του, που σπάνε τη μονοτονία του αλευριού.

Επίσης, δεν είναι καθόλου δύσκολα. Αν τα φτιάξτε έστω μια φορά, η επόμενη θα είναι πάρα πολύ εύκολη, σχεδόν παιχνιδάκι.

 


Δημιουργία ιστοτόπου ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ