Μπακλαβάς από αμύγδαλα με αρώματα μελιού και ανθόνερο

Για ένα μέτριο τετράγωνο ταψί φούρνου (που καλό θα είναι να είναι αντικολλητικό) θα χρειαστείτε:
600 γραμμάρια αμυγδαλόψιχα,
500 γραμμάρια φύλλο κρούστας,
2-3 κουταλιές ανθόνερο,
1 κουταλάκι κοφτό κανέλα,
1/4 κουταλάκι κοφτό βανίλια σκόνη,
700 γραμμάρια μέλι ανθέων,
και ελαιόλαδο ελαφρύ.
Απλώνετε την αμυγδαλόψιχα σε ταψί φούρνου και την βάζετε κάτω από το γκρι να ροδίσει ελαφρώς. Προσοχή με την κάψετε, άρωμα θέλουμε να πάρει.
Όπως θα βγει ζεστή από τον φούρνο την ραντίζετε με το ανθόνερο.
Ανακατεύετε καλά μ' ένα κουτάλι. Αφού κρυώσει την περνάτε από το multi χωρίς όμως να την κάνετε σκόνη.
Ανακατεύετε την αμυγδαλόψιχα με την κανέλα και την βανίλια και ετοιμάζετε το ταψί που θα φτιάξετε τον μπακλαβά, λαδώνοντάς το ελαφρά. Στρώνετε 4 φύλλα κρούστας που πάντα λαδώνετε ελαφρά μ' ένα πινέλο. Σκορπίζετε πάνω αμυγδαλόψιχα. Συνεχίζετε με 2 φύλλα, λαδώνοντας ελαφρά. Αμυγδαλόψιχα-φύλλα 2 και συνεχίζετε μέχρι να σας μείνουν 4-5 φύλλα που θα χρησιμοποιηθούν για το σκέπασμα του μπακλαβά. Τις άκρες που θα περισσεύουν γυρίστε τις προς τα μέσα. Ενώ στο κλείσιμο με τα 4-5 φύλλα της κορυφής, θα τα κόψετε στην μέση και θα φροντίσετε να είναι η επιφάνεια του γλυκού καλά ευθυγραμμισμένη.
Χαράσσετε τον μπακλαβά και ψήνετε σε προθερσμασμένο φούρνο,στους 180 βαθμούς, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνειά του. Κλείνετε τον φούρνο και έτσι όπως είναι ζεστός ο μπακλαβάς τον περιχύνετε μέσα στις χαρακιές του με το μέλι. Τον αφήνετε και αυτός θα απορροφήσει όλο το μέλι.
Στο σημείο αυτό να επισημάνω πως για τον μπακλαβά δεν είναι απαραίτητο να βάλετε ένα πολύ ακριβό μέλι. Ένα ανθόμελο ή πορτοκαλόμελο του εμπορίου, θα κάνει καλά την δουλειά του, δίνει την γλύκα που θέλει το γλυκό ενώ δεν χρησιμοποιείτε καθόλου ζάχαρη και νερό. Το γλυκό έτσι μένει τραγανό για πολλές μέρες.

Δημιουργία ιστοτόπου ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ