Γαύρος μαρινάτος

 

Υλικά:

 

1500γρ. γαύρος

1 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος

2 καυτερές πιπεριές ψιλοκομμένες

7-8 σκελίδες σκόρδου κομμένες σε φετούλες

2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο

1 φλ. τσαγιού ξύδι

1 φλ. τσαγιού χυμό λεμονιού

Αλάτι

 

 

Εκτέλεση:

Με το ένα χέρι κρατάμε τον γαύρο και με το άλλο πιέζουμε το κεφάλι του πίσω από τα βράγχια. Πιέζουμε με το δείκτη και τον αντίχειρα δυνατά, ώστε να αποχωρήσουμε το κεφάλι από το υπόλοιπο σώμα. Με το δείκτη του χεριού μας κατεβάζουμε το κεφάλι και αρχίζουμε να τον τραβάμε κατά μήκος της κοιλιάς, αφαιρώντας το κεφάλι από το κεντρικό κόκαλο και παρασύροντας τα εντόσθια προς τα έξω.

Καθαρίζουμε με τον δείκτη μας καλά την κοιλιά από τα εντόσθια. Ανοίγουμε το γαύρο χρησιμοποιώντας το δείκτη του χεριού μας και συνεχίζουμε το άνοιγμα της κοιλιάς μέχρι το τέλος της ουράς, αποκαλύπτοντας έτσι το κεντρικό κόκαλο. Με το ένα χέρι κρατάμε τον γαύρο σταθερό και με το άλλο τραβάμε και αφαιρούμε το κόκαλο αυτό. Καθαρίζουμε καλά όλο τον γαύρο, αφαιρώντας τυχόν υπολείμματα από εντόσθια.

Τον βάζουμε ανοιχτό στα δύο, σαν φιλέτο, σε ένα σουρωτήρι και τον αλατίζουμε. Βάζουμε μια στρώση γαύρο και αρκετό αλάτι και συνεχίζουμε με την ίδια σειρά. Τον αφήνουμε στο αλάτι μέχρι να ψηθεί για περίπου 6 ώρες. Στη συνέχεια παίρνουμε ένα πλαστικό ή γυάλινο μπολ με επίπεδο πάτο και στρώνουμε εναλλάξ σκόρδο, μαϊντανό, καυτερή πιπεριά και από πάνω τον γαύρο ανοιχτό, να είναι στρωμένος κεφάλι με ουρά εναλλάξ, μέχρι να γεμίσουμε το δοχείο. Η τελευταία στρώση πρέπει να είναι τα μυρωδικά μας. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ξύδι και το λεμόνι, μέχρι να τον καλύψουμε τελείως και τον αφήνουμε 3-4 ώρες.

Κατόπιν καπακώνουμε το δοχείο με ένα πιάτο και το γυρίζουμε προσεχτικά ανάποδα, για να τον στραγγίσουμε από το ξύδι. Αυτή η διαδικασία θα επαναληφθεί μέχρι να στραγγίσει τελείως. Στη συνέχεια γεμίζουμε το δοχείο με το γαυρό με λάδι, μέχρι να καλυφθεί όλος, το κλείνουμε και το βάζουμε στο ψυγείο. Έπειτα από 3-4 ώρες μπορούμε να τον φάμε. Διατηρείται έτσι στο ψυγείο περίπου 3 μήνες.


Δημιουργία ιστοτόπου ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ