Λίγα λεπτά έξω από την πόλη των Σερρών, πάνω σε καταπράσινο λόφο στο χωριό Άγιο Πνεύμα δεσπόζει η πανέμορφη Ιερά Μονή του Προφήτη Ηλία. Πρόκειται για ένα νεοσύστατο μοναστήρι, χτισμένο στα πρότυπα των Ιερών Μονών του Αγίου Όρους, μια που ο μακαριστός πνευματικός καθοδηγητής του, γέροντας Χρυσόστομος, υπήρξε αγιορείτης μοναχός και ηγούμενος της νομίμου αδελφότητας της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου Αγίου Όρους.

Η ιστορία της Ιεράς Μονής έχει της απαρχές της γύρω στα 1989, σε ένα προάστιο των Αθηνών, σε ένα μικρό ησυχαστήριο αφιερωμένο στην Παναγία τη Μυρτιδιώτισσα, εκεί που εγκαταβιούσε η πρώτη αδελφότητα, αποτελούμενη από τον γέροντα, την μακαριστή γερόντισσα Μυρτιδιώτισσα και τρεις αδελφές ακόμη.

Ενάμισι χρόνο αργότερα ο μακαριστός Μητροπολίτης Σερρών κ.κ.Μάξιμος προσκαλεί την αδελφότητα στο χωριό Άγιο Πνεύμα για να συστήσει Ιερά Μονή, στο χώρο που κάποτε υπήρχε το εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία.

 

 

 

Ο γέροντας Χρυσόστομος, αποδεχόμενος την πρόσκληση του μητροπολίτη, φτάνει με τη συνοδεία του χωριό και στα 1992-1993 χτίζει το παρεκκλήσι της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας, μια που το προηγούμενο παρεκκλήσι, λόγω της παλαιότητάς του κατέρρευσε.

Έκτοτε, με την ευλογία της Παναγίας και του Προφήτη Ηλία, η αδελφότητα κατάφερε να χτίσει σταδιακά τα κελιά των μοναχών, την εκκλησία του Προφήτη Ηλία και να διαμορφώσει όλους τους απαραίτητους για τη λειτουργία της Ι.Μονής  χώρους.

Σήμερα η αδελφότητα αριθμεί 12 μοναχές, υπό την καθοδήγηση της σεβαστής γερόντισσας Χριστονύμφης, η οποία με ευλάβεια συνεχίζει το έργο που άφησαν η γέροντας Χρυσόστομος και η γερόντισσα Μυρτιδιώτισσα. 

 

 Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΝΟΣΙΟΛ/ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ Ι.Μ.ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ

 

 


Δημιουργία ιστοτόπου ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ